3423975_f260

Eίναι σημαντικό λοιπόν να θυμόμαστε ότι:

• Αν είμαστε σεξουαλικά ενεργοί, αλλά δεν χρησιμοποιούν μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνει η κοπέλα έγκυος.  
• Υπάρχει πιθανότητα να μείνει η κοπέλα έγκυος από την πρώτη φορά που έχει    ωορρηξία.  Η πρώτη ωορρηξία μάλιστα μπορεί να συμβεί πριν κι από την πρώτη περίοδο!

• Υπάρχει πιθανότητα να μείνει έγκυος από την πρώτη φορά που έχει σεξουαλική επαφή καθώς και κάθε επόμενη φορά. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος της πρώτης φοράς ή ότι αν δεν έχει οργασμό η γυναίκα δεν μένει έγκυος. 

• Υπάρχει πιθανότητα να μείνει έγκυος οποιαδήποτε μέρα του κύκλου  και όχι μόνο γύρω στο μέσο του κύκλου (δηλαδή κατά τις γόνιμες μέρες). 

• Η ζωή είναι πολύ όμορφη, γεμάτη εμπειρίες που περιμένουν να τις γευτούμε και ευκαιρίες που μας περιμένουν να τις εκμεταλλευτούμε.

• Ο έρωτας, το σεξ, η απόκτηση οικογένειας είναι από τα

πιο υπέροχα πράγματα στη ζωή αλλά μόνο όταν είμαστε έτοιμοι να τα δεχτούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες που συνεπάγονται.  Δεν χρειάζεται να βιαστούμε...

• Αν δεν θέλουμε να έχουμε σεξουαλικές σχέσεις, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να απέχουμε.

• Στην περίπτωση  όμως που θέλουμε να έχουμε σεξουαλικές σχέσεις, τότε έχουμε υποχρέωση, κυρίως προς τον εαυτό μας, αλλά και προς τον σύντροφο μας να χρησιμοποιούμε αντισύλληψη και να τη χρησιμοποιούμε σωστά. 

• Να είμαστε επίσης ενήμεροι ότι αν η τακτική μας μέθοδος αντισύλληψης αποτύχει, μπορούμε να καταφύγουμε σε μια έκτακτη μέθοδο αντισύλληψης, το «χάπι της επομένης ημέρας».

• Υπάρχουν πολλές επιλογές για να μην χρειαστεί ποτέ να υποστούμε μια διακοπή εγκυμοσύνης ή να φέρουμε στον κόσμο μια νέα ζωή πριν να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μια τέτοια ευθύνη. 

Τι είναι αποχή;

Η «αποχή» είναι η πλήρης αποφυγή των σεξουαλικών σχέσεων ή η διατήρηση της παρθενιάς μέχρι το γάμο, παρ΄ όλον  που υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες. Μπορεί για κάποιους να σημαίνει το να μην έχουν σεξουαλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια όλης τους της ζωής, ενώ για άλλους μπορεί να σημαίνει το να μην έχουν σεξουαλικές σχέσεις για κάποιο χρονικό διάστημα ή με το συγκεκριμένο άτομο.
Αποχή όμως θα πρέπει για όλους να σημαίνει συνειδητή επιλογή και όχι να είναι η μόνη διέξοδος λόγω άγνοιας, παραπληροφόρησης ή φόβου.  
Αν λοιπόν η απόφαση ενός νεαρού ατόμου είναι να μην έχει σεξουαλικές σχέσεις θα πρέπει να είναι αρκετά σίγουρο και δυνατό ώστε να περάσει το μήνυμα αυτό και στο σύντροφό του.  
Ο σύντροφός με επιμονή και με έξυπνα και γλυκά λόγια πιθανόν να προσπαθεί να μεταπείσει ή έμμεσα να πιέσει λέγοντας:
• «Μα όλοι το κάνουν»,
• «Μην ανησυχείς, θα χρησιμοποιήσω προστασία, θα προσέχω»
• «Αν με αγαπάς, θα το κάνεις» και πολλά άλλα παρόμοια.

Ποιες είναι οι συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά την εφηβεία:

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εγκυμοσύνης είναι πολυδιάστατες. 
Μπορεί να είναι σωματικές μια που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τέτοιες εγκυμοσύνες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αποβολή, για πρόωρο τοκετό και για γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος. 

Μπορεί συγχρόνως οι επιπτώσεις  να είναι και ψυχοκοινωνικές εφόσον οι έφηβες που μένουν έγκυες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες:

• να εγκαταλείψουν το σχολείο
• να καταφύγουν σε ένα βιαστικό και πρόωρο γάμο, ο οποίος με τη σειρά του έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξει σε διαζύγιο. 
• να τύχουν εκμετάλλευσης από επιτήδειους.

Είναι γεγονός ότι το κορίτσι ωριμάζει μεν βιολογικά αλλά αυτό δεν συνεπάγει ότι είναι έτοιμο για μια εγκυμοσύνη και ένα παιδί. 
Πολύ συχνά οι έφηβες που μένουν έγκυες αναγκάζονται να καταφύγουν σε διακοπή εγκυμοσύνης.  Μια τέτοια επέμβαση μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική υγεία όσο και την ψυχολογική υγεία μιας κοπέλας. 

Τι είναι ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;

Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δηλαδή μια εγκυμοσύνη που δεν είναι προγραμματισμένη, είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια άτομα σ’ όλον τον κόσμο.  Μπορεί να συμβεί σχεδόν σ’ οποιονδήποτε: σε νεαρά άτομα που μπορεί να μην έχουν καν μια σταθερή σχέση ακόμα μέχρι και παντρεμένα ζευγάρια που δεν είναι έτοιμα για ένα παιδί ή δεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλλα παιδιά. 
Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία όταν συμβεί σε έφηβους. Οι εφηβικές εγκυμοσύνες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο παρ΄ όλον που δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε.  Από τη μια το βιολογικό γεγονός ότι οι έφηβοι είναι γόνιμοι, κι από την άλλη το γεγονός ότι συχνά τα νεαρά άτομα δεν είναι σωστά πληροφορημένα για θέματα αναπαραγωγικής υγείας, κάνει τις πιθανότητες για τυχαίες εγκυμοσύνες όλο και πιο μεγάλες. 

Τα τελευταία χρόνια είμαστε όλοι μάρτυρες μιας αλλαγής όσον αφορά τις πρώτες σεξουαλικές επαφές των εφήβων, διαπιστώνοντας ότι το όριο ηλικίας συνεχώς κατεβαίνει. Η πρόσφατη έρευνα για την Υγεία στις Διαφυλικές Σχέσεις και τη Σεξουαλικότητα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και το Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κύπρου (2006), σε δείγμα 1668 μαθητών γυμνασίων και λυκείων παγκύπρια έδειξε ότι το ένα τέταρτο των μαθητών έχει σεξουαλικές σχέσεις (37.3% των αγοριών και 13.2% των κοριτσιών, δηλαδή μέσος όρος ποσοστό 24%). Από αυτά τα παιδιά, το 68% είχαν σεξουαλική δραστηριότητα πριν την ηλικία των 16, δηλαδή από τα 1668 παιδιά γύρω στα 280. Στην ερώτηση αν αντιμετώπισαν περιστατικό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ένα 10.5% των μαθητών που έχουν σχέσεις απάντησε θετικά, δηλαδή 2.5.% του δείγματος (41.7 παιδιά). 

Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης;

Μια επιλογή είναι η αποχή, δηλαδή το να μην έχουν σεξουαλικές σχέσεις.

Η άλλη επιλογή είναι να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με υπευθυνότητα.  Πράγμα που  προϋποθέτει λήψη απόφασης μετά από πολλή και ώριμη σκέψη και βάσει σωστής πληροφόρησης.

Υπεύθυνες σεξουαλικές σχέσεις

Η αποχή δεν είναι η μόνη επιλογή.  Είναι όμως η μόνη επιλογή που προστατεύει 100% και από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και από τα διάφορα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του σεξ όπως για παράδειγμα το AIDS, τα χλαμύδια, ο έρπης τα κονδυλώματα.  Από την άλλη όμως η αποχή είναι και μια επιλογή αρκετά δύσκολη, μια που χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία για την εφαρμογή της.  
Όταν ένα νεαρό άτομο είναι έτοιμο να έχει σεξουαλικές σχέσεις στη φάση αυτή της ζωής του, με το σύντροφο του, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποια αντισυλληπτική μέθοδο που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και να είναι αποδεκτή και από τα δύο μέλη ενός ζευγαριού.  Γι αυτό και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι νέοι να είναι προετοιμασμένοι να περάσουν το μήνυμα στο σύντροφό τους ότι πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιήσουν προστασία και ότι η χρήση αντισύλληψης είναι και δικαίωμα και υποχρέωση μας.

Η αναγνώριση του δικαιώματος και των δύο φύλων για πληροφόρηση και εκπαίδευση είναι ουσιώδης. Η αυστηρή πολλές φορές κριτική για τα νεαρά κορίτσια που μένουν έγκυες, αλήθεια μένουν μόνες τους έγκυες, δεν βοηθά κανένα που έχει ανάγκη από κατανόηση και στήριξη.

Η ενημέρωση των νέων θα τους καταστήσει ικανούς να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις τους, τη ζωή τους. Η εκπαίδευση , οι γνώσεις διαμορφώνουν στάσεις που με τη σειρά τους γίνονται πρακτικές της ζωής. Τους στηρίζουμε και τους βοηθούμε για να γίνουν σωστοί αυριανοί πολίτες, σύζυγοι και γονείς δίδοντας τους τα εφόδια για να μπορούν να αναπτυχθούν, να ωριμάσουν και να μπορούν να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις. Ταυτόχρονα η επικοινωνία να είναι ανοικτή για να μπορούν να καταφεύγουν οι νέοι για βοήθεια όταν την χρειάζονται στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους ειδικούς.

0 σχόλια:

Αν χρειάζεσαι βοήθεια

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο email : egkimosiniblog@yahoo.gr γα βοήθεια, γιατρούς π μπορούν να σε βοηθήσουν με εχεμυθεια, πληροφορίες.

Πες μας την ιστορία σου!

Πες το μας ανώνυμα!